zaterdag 5 augustus 2017

Een warm weerzien

Het was twee jaar geleden dat ik, Froukje, voor het laatst in Oxamarca was. Ik ging nu mee als tolk voor de Fam. Wolters uit Nederland, dat ons een bezoek bracht. We gaan zelf niet meer regelmatig het binnenland in. Met een aantal projecten per jaar kunnen we wel doorgaan. Die projecten zijn voornamelijk gericht op schoolgaande jongeren en kinderen. Regelmatig worden we gebeld voor advies of een afspraak. Zo blijven we op de hoogte van de meeste zaken die in het binnenland spelen. Toch gaat er niets boven een persoonlijk bezoek.

Geest, ziel en lichaam
Met Fam. Wolters en voorgangers Gilmer en Enedina
in Oxamarca
Gert Jan Wolters als arts en Marieke Wolters als verpleegkundige, zijn 2 weken bij ons op bezoek geweest met hun gezin. Samen mochten we naar Oxamarca gaan om voorlichting te geven op het gebied van hygiĆ«ne en voeding, gezien de meeste kinderen chronische ondervoeding hebben. De moeders van de kinderen die deelnemen aan het programma van Pan de Vida waren uitgenodigd voor de lezing. De voorganger Gilmer, en zijn vrouw, Enedina hebben de verantwoording voor het kinderrestaurant met 100 kinderen. We mochten gebruik maken van deze ruimte om in overleg met de medische post van Oxamarca voorlichting te geven. ´s-Avonds heeft Gert Jan een preek gehouden voor de kerk en gewaarschuwd voor het gaan naar sjamanen of toverdokters; iets wat zelfs onder christenen niet ongebruikelijk is. Door onze contacten met artsen in Cajamarca, kon ik deze keer weer een doos met gratis doktersmonsters meenemen voor de medische post in Oxamarca. Vaak zijn de door de staat verstrekte medicijnen van lage kwaliteit of zijn er helemaal geen medicijnen. De mensen moeten dan zelf dure medicijnen kopen, waardoor het gaan naar een toverdokter weer aantrekkelijker wordt.
Gert Jan spreekt in Oxamarca

Gezondheid

In de dienst zag ik een broeder zitten met een verdrietig gezicht. In de tijd dat wij regelmatig de dorpen bezochten voor conferenties met degelijk onderwijs, was hij er altijd bij: vaak met een lach en altijd met een goed humeur. Nu ik hem zo zag zitten, dacht ik meteen: daar moet ik morgen maar even langs gaan. De volgende morgen ben naar Alberto en Julia´s huis gegaan. Ze vertelden al hun zorgen en problemen van het afgelopen jaar rondom hun gezondheid. Eigenlijk zijn hun kwalen goed te behandelen, maar het bleek weer dat veel artsen elkaar tegenspreken en meestal geen tijd nemen om duidelijk uit te leggen wat aan de hand is. Vaak wordt er advies gegeven, wat nauwelijks te begrijpen is. Wat te denken van het advies om een blik melk te kopen van S/. 100,-- (ong. €30,--), terwijl Alberto aardig wat koeien heeft die melk produceren. Ze hadden intussen al 7 blikken gebruikt en merkten geen vermindering van de klachten. Gert Jan kon hen duidelijk uitleggen wat er aan de hand was, want de diagnoses waren wel gesteld en aan de hand van de voorgeschreven medicijnen was af te leiden wat er aan de hand was. We konden samen bidden en ik had de indruk dat een luisterend oor heel veel gedaan had om weer wat moed te krijgen.

De jongste zoon van Alberto en Julia had met zijn jonge vrouw net een baby gekregen. Jeremias en zijn vrouw zijn een jaar of 20 en zij vroeg of ik even wilde blijven, want ze wilde advies. Ze deed het dekentje van de baby af, waarin hij gewikkeld was en ik zag 2 klompvoetjes. Ze had veel gehuild toen deze misvorming bleek bij de laatste echo. Helaas heeft het Lilianefonds zich uit Peru teruggetrokken, zodat ik hen financieel niet kan helpen, maar wel met advies en soms praktisch. Nu zullen Jeremias en Flore met hun zoontje zelfstandig naar Lima moeten reizen om hem te laten opereren in de kliniek San Juan de Dios. Dat is een particuliere kliniek waar dit soort operaties worden gedaan. Het kost veel geld en het duurt lang voordat alles recht is en het kind goed kan lopen, maar we hebben voorbeelden van kinderen die met inspanning en toewijding van de ouders gezond opgroeien. Vooral emotioneel is het heel erg zwaar. Dit jonge ouderpaar heeft veel steun en gebed nodig om voor hun zoontje op de bres te staan. De voorlichting is in de dorpen in het binnenland vaak onder de maat, dus ik probeer wel een vinger aan de pols te houden bij dit hele proces en hoop en bid dat Jeremias en Flore moed en vertrouwen zullen vinden in de lange weg, die ze moeten gaan. Een eerste stap is dat ze hun relatie met God in orde brengen. Ze komen beiden uit een christelijk gezin, maar zijn van God afgedwaald. We bidden dat ze de weg terug vinden.
Bijbelwinkeltje

Bijbels materiaal

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om bijbels en zangboeken mee te nemen en ben nog met een lijst van bestellingen teruggekomen naar Cajamarca. Daarnaast neem ik altijd leesbrillen mee, die gretig aftrek vinden, want pas in Cajamarca komen leesbrillen binnen het bereik en dan nog met een aardig prijskaartje. Er zijn al heel wat leesbrillen uit Nederland in bezit gekomen van de broeders en zusters in het binnenland, maar nu zijn ze op en moeten we dus kijken of er met iemand uit Nederland nieuwe leesbrillen kunnen komen. 
Leesbril voor het lezen van de Bijbel

Wat heb ik genoten van het contact met de vele lieve mensen, die we al zo lang kennen! Beladen met liefde betoon zijn we weer teruggekomen. Er gaat toch niets boven het persoonlijk contact, ook al hebben we veel contact per telefoon en mobieltjes. Dankjewel Gert Jan en Marieke voor jullie bijdrage aan de ouders van de eetzaal en aan de broeders en zusters van de kerk van Oxamarca. Het was een zinvol bezoek.

Geen opmerkingen: