woensdag 10 augustus 2016

De Peruaanse "zorg" geeft zorgen

Medische zorg in Peru

Foto: Medische post van Oxamarca
“Even naar de dokter” doe je hier niet zomaar. Op papier is alles mooi geregeld in Perú. Ook de gezondheidszorg is ogenschijnlijk redelijk georganiseerd. Voor mensen in loondienst is er een ziektekostenverzekering en voor arme mensen, die overal buiten vallen, een volksverzekering. Dan komt echter de realiteit. De medische posten in de grotere dorpen hebben meestal geen arts. Als er ernstige zieken zijn, worden deze naar een grotere stad doorgestuurd. Al dat doorsturen gaat gepaard met veel papierwerk en dus tijd... dat heb je als zieke vaak niet. Vaak komen ze dan uiteindelijk in Cajamarca terecht, hoofdstad van de regio zo groot als Nederland. Uit de hele regio komen ze hier, waardoor er ´s morgens, soms vanaf 4-5 a.m., lange rijen mensen zijn, die proberen één van de 20 (!) consulten per arts te bemachtigen. 

Je kunt geen afspraak maken voor bijv. volgende week, of volgende maand, maar je moet op de dag dat je een afspraak wilt hebben in de rij gaan staan. Ben je daar te ziek voor, stuur je een familielid. Soms is het mogelijk extra afspraken te maken via bevriende artsen in het ziekenhuis. Dat doe ik dus als iemand van “onze” mensen uit het binnenland specialistisch onderzoek nodig heeft, wat in zijn/haar dorp niet mogelijk is. Afgelopen maand ben ik, Froukje, daar mee bezig geweest voor de vrouw van één van onze voorgangers. Zij hebben samen bij ons gelogeerd, ik ben met hen mee geweest naar het ziekenhuis en kon hen helpen met alle onderzoeken in te laten plannen. Dit duurt een paar dagen en dan ben je nog maar aan het begin. Nader onderzoek komt pas als je de eerste afspraken hebt gehad. We hopen dat zij over een maand geopereerd kan worden en dan zijn we weer een poosje hun logeeradres.


Ander nieuws van Peru

Met de nieuwe president hopen we dat er echt veranderingen komen. Zijn partij heet: Peruanos por el Kambio (Peruanen voor de verandering). Hoewel hij transparant en eerlijk lijkt, is hij in heel veel afhankelijk van de mensen om hem heen. De nieuwsdienst wordt elke dag gedomineerd door het nieuws van overvallen, moorden en geweld. Volgens de statistieken wordt er elke dag een vrouw vermoordt, meestal door haar “ex” of iemand die haar verkracht heeft. We bidden voor de overheid om wijsheid en vooral een transparante rechtspraak.


Persoonlijk nieuws

Foto: Kleinkinderen tijdens ons bezoek aan NL
Na 2 maanden in Nederland voor het bezoek aan familie en vrienden, kwamen we half juni weer terug in Cajamarca. Ons internet bleek te zijn afgesloten en het heeft 2 maanden geduurd voordat we weer aangesloten werden, maar we hebben nu dan ook Wi-Fi en een vaste telefoon, wat voorheen niet mogelijk was. Vanaf de aanvraag tot de installatie heeft het bijna 4 weken geduurd met vele bezoeken en klachten aan het telefoonkantoor (en veel geduld). We hadden onze jongste zoon 4 weken hier en hebben er allemaal van genoten.

Foto: Froukje en Tom tijdens zijn bezoek aan Peru



Geen opmerkingen: